Werkgever springt in de bres voor werknemer
08 september 2020 

Werkgever springt in de bres voor werknemer

Karel kaart regelmatig het onderwerp pensioen aan bij Richard, zijn werkgever. De rente is laag en Karel ziet de rooskleurige pensioenbeloftes van 15 jaar geleden langzaam verdwijnen. Richard luistert keer op keer aandachtig naar wat Karel te vertellen heeft. Toch is het verhaal nooit helemaal goed tot hem doorgedrongen. Richard had altijd al gedacht dat het allemaal wel goed zou komen. Hij heeft hier zelfs enkele malen met de pensioenadviseur over gebeld. Iedere keer had deze hem verzekerd dat dit een probleem is waar iedereen tegenwoordig mee te maken heeft. De extreem lage rentestand is de boosdoener en niets anders.

Het sombere vooruitzicht

Op een dag barst de bom. Karel gaat volgend jaar met pensioen. Gedesillusioneerd zit aan het bureau van Richard. Met hulp van zijn dochter en schoonzoon heeft hij zijn financiële situatie nog eens goed bestudeerd. Het pensioen dat Karel zal ontvangen is veel lager dan verwacht. Daarnaast ziet het er niet naar uit dat de situatie op korte termijn nog zal verbeteren. De rente is en blijft waarschijnlijk het komende jaar extreem laag. Het pensioen zal daardoor niet beter worden. Door dit sombere vooruitzicht kunnen Karel en zijn vrouw de maandelijkse woonlasten volgend jaar niet meer dragen en kunnen ze na twee decennia hun huis niet meer veroorloven. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Middelloon- of beschikbare premieregeling?

Ten einde raad vraagt Karel aan Richard waarom dit hem allemaal niet bekend was toen vijftien jaar geleden de pensioenregeling veranderde. Waarom is indertijd de pensioenregeling omgezet? Hij had immers een goede middelloon regeling. Karel had uitgerekend dat dit pensioen nu zelfs het dubbele zou bedragen van wat hij krijgt. De pensioenadviseur heeft het indertijd doen overkomen alsof de nieuwe beschikbare premieregeling mooiere resultaten zou opleveren dan dat het geval is.

Het tegenvallende pensioen

Geschrokken van Karel’s situatie en vooruitzicht grijpt Richard in. Hij vraagt Claim uw pensioenverlies naar de situatie te kijken. Er blijkt veel jurisprudentie te zijn over wijzigingen die in pensioenregelingen zijn doorgevoerd. Er wordt een analyse gemaakt van hoe de wijziging naar de beschikbare premieregeling indertijd is voorgelicht aan de werknemers. Ze zijn op de risico’s van tegenvallende beleggingen en een lage rente gewezen. Maar het risico hierop is als klein en onwaarschijnlijk  gepresenteerd. Succes gegarandeerd was het gevoel wat toentertijd heerste.

Vroege signalen voorbij

De Hoge Raad heeft al eens een uitspraak gedaan over waarschuwingsplicht bij waardeoverdracht. Daarbij komt dat de pensioenadviseur bijna niets verdiende aan de middelloonregeling. Aan de beschikbare premieregeling verdiende hij tienduizenden euro’s. Op een of andere manier zijn werkgevers deze vroege signalen onopgemerkt voorbijgegaan. Al met al  lijkt er iets mis te zijn gegaan  met de pensioenregeling van Karel. De werkgever gaat samen met ons en Karel de situatie bekijken en naar een oplossing toe werken. Bent u benieuwd naar de manier waarop wij te werk gaan in soortgelijke situaties? Bekijk onze werkwijze en neem contact op bij eventuele vragen.